Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

ERP

Eksponering med responsprevensjon

Eksponering med responshindring (responsprevensjon) innebærer gradvis å utsette deg for ubehagelige situasjoner og gjennom dette lære deg å tolerere angst og endre reaksjonsmønsteret. Dette er en godt dokumentert metode ved tvangslidelse. Det er opprettet egne behandlingsteam over hele landet.

En tvangslidelse er vanemessige måter å tenke, føle og opptre på som er ekstremt ubehagelige, bortkastede og vanskelige å bli kvitt på egen hånd. Ubehagelige og skremmende tanker, bilder eller impulser dukker stadig opp i bevisstheten uten at du ønsker det. Disse kommer ofte sammen med opprivende følelser og sterk trang til å gjøre noe for å dempe ubehaget.

Noen bruker da til tvangshandlinger for å prøve å føle seg bedre. Dessverre virker ikke disse ritualene i noen særlig grad, og ubehaget dempes bare midlertidig. Snart legger man så mye tid og energi i ritualene at andre deler av livet blir forstyrret.

De vanligste tvangshandlingene er overdreven vasking eller sjekking av dører, vinduer eller elektriske apparater. Andre har tvangshandlinger knyttet til overdreven orden, symmetri eller gjentakelse. Mange utfører også mentale ritualer, som å telle til bestemte tall eller tenke på positive ord for å nøytralisere negative tanker.

Gjennom eksponering med responshindring kan de fleste som er rammet av en tvangslidelse, oppleve betydelig bedring.

Eksponering

Eksponering innebærer at du konfronterer situasjoner som utløser tvangstanker, og at du blir værende i situasjonen over en lengre periode.

Responshindring

Responshindring innebærer at du hindrer deg selv i å gjøre noe for å bli kvitt tvangstankene og ubehaget forbundet med dem. Du avstår fra ritualer som du er vant til å gjøre når du plages av en tvangstanke.

Trening

Hvis du for eksempel har smittetvang, skal du trene på å ta på noe som du mener er skittent og la være å vaske hendene etterpå. Et annet eksempel kan være å forlate huset og sjekke låsen bare én gang (eksponering) uten å gå tilbake og sjekke igjen (responsprevensjon). 

Angsten avtar etter tilstrekkelig eksponering, så lenge du ikke utfører tvangshandlinger. Du får erfaring med at du kan fungere uavhengig av angsten, og at angsten og ubehaget kan håndteres uten ritualer og unnvikelser. Dessuten får du undersøkt hvor gyldige tvangstankene er. Som med alle vaner blir tvangstanker og tvangshandlinger svakere gjennom regelmessig øvelse.

 

Mål for treningen

Sammen med behandleren din får du på en systematisk måte undersøkt hva som skjer med angsten og ubehaget hvis du ikke gjør ritualene dine, eller unngår situasjoner som utløser din trang til ritualer. Behandlingen forutsetter et godt samarbeid mellom deg og behandleren din. Dere setter opp mål for treningen sammen.

Under

Du skal sammen med behandler bli enig om mål for behandlingen. En god relasjon til behandler er viktig for å få god hjelp, og det finnes mange ulike behandlingsstrategier.

Eksponering med responsprevensjon innebærer gradvis å utsette seg for ubehagelige situasjoner og gjennom dette lære seg å tolerere angst, og samtidig stoppe reaksjonsmønsteret du har hatt fram til behandlingen startet.

Etter

Det er viktig at du fortsetter å bruke det du har lært i behandling. Når behandlingen nærmer seg slutten, er det vanlig å snakke om hvordan du kan redusere faren for tilbakefall.

Kontakt

Jæren DPS Poliklinikk

Kontakt Poliklinikk

Oppmøtested

Inngangen er midt på langsiden av hovedbygget (vestsiden), altså ikke hovedinngangen i nord. (Fra parkeringsplassen ved hovedinngangen kan du på utsiden av bygget gå 2 trapper ned og bort langsiden.). Poliklinikken har egen parkeringsplass utenfor avdelingen. 



Adresse

Åpningstider
  • I dag STENGT
Flyfoto av en stor bygning

Jæren DPS

Austbøvegen 16

4340 Bryne

Transport

Kollektivt: Man kan ta tog til Bryne stasjon, eller buss til Bryne busstasjon. Derfra er det ca 10 å gå til Jæren DPS. 

Kart over Jæren DPS (Google Maps)


Praktisk informasjon

Åpen besøkstid. Av hensyn til andre pasienter oppfordrer vi besøkende til å forlate posten kl.21.00.


Pårørende er velkomne til å være med på pårørendekvelden som arrangeres hvert halvår. Utenom denne, kan dere spørre deltageren om å få være med i en eller flere samtaler med behandleren. Hvis dere ønsker det, og deltageren godtar det, kan dere få en egen samtale med behandleren. 

Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Passord på SMS

Du som ønsker å bruke internett blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding.

Tilgangen du får til internett varer i 24 dager før du trenger å be om nytt brukernavn og passord.

Årsaken til innlogging er krav til sikkerhet i sykehusnettverket og er samme type løsning som finnes på flyplasser og​ hotell.


​Jæren DPS har en kantine der det serveres salater, påsmurte rundstykker, drikke og kaffemat. Alt er egenprodusert. 

Kioskvarer:
Sjokolade/chips og lignende.
Tobakk/sigaretter og snus

Kantinen er åpen alle dager fra 09:00 til kl 13:40. Lørdag og søndag selges det kun kioskvarer.

Laboratoriet betjener hovedsakelig inneliggende pasienter, men tar også imot pasienter fra våre poliklinikker for prøvetaking. Det er en nær sammenheng mellom fysisk og psykisk helse. Blodprøver inngår som rutine i en grundig utredning ved innleggelse, og som oppfølging av medisinering og fysisk helse.
 
Åpningstid: mandag til fredag, kl. 08.00 - 11.00

Mattilbudet: Frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds. Matserveringen foregår i dagligstuen. Ved tilretteleggingsbehov avtales det direkte med din kontaktperson.

​Jæren DPS har et svært begrenset antall parkeringsplasser tilgjengelig for ansatte og pasienter/pårørende/gjester. Besøkende anmodes om å benytte offentlig transport til Bryne. Derfra tar det ca 10 minutt å gå til Jæren DPS.

Se oss på Google Maps

Bygg, innganger og parkeringsområder

Oversikt bygg, innganger og parkering

Oversikt bygg, innganger og parkering


Besøkende ved gruppepoliklinikk kan parkere på øvre parkeringsplass (P3) ved inngang gruppepoliklinikk. Kjør forbi hovedinngangen og du finner parkeringsplassen på oversiden (vis-a-vis Bryneheimen). De dagene det er grupper og kurs blir p-plassene fort fulle.  

Besøkende for Poliklinikk bes parkere på parkeringsplassen ved poliklinikken sin hovedinngang (P4).

Besøkende ved kurs/seminarer som ikke kan benytte offentlig transport bes bruke nedre parkeringsplass overfor barnehagen (P5). 

Andre besøkende bes parkere der hvor det er ledig for gjester (alle minus P3 og P4). 

Vi har én handikap-plass inngangene 1, 2 og 3. 

Det er 4 parkeringsplasser på P3 ved gruppepoliklinikk som kan benyttes for lading av el-bil hvis de ledige. De kan benyttes gratis av både ansatte og gjester ved JDPS.