Hvis du har ett eller flere tegn alvorlige psykiske lidelser er det grunnlag for at du kan bli henvist til forløp for psykiske lidelser hos voksne. Forløpet starter når du blir henvist. Du kan og bør selv være med på å utarbeide henvisningen din, og spesifisere hva du ønsker hjelp til.
For å sikre at du får tilpasset oppfølging og for å unngå unødvendig venting har vi det som kalles forløpskoordinatorer. Forløpskoordinatoren er en kontaktperson for deg og dine pårørende, og kan svare på spørsmål om timer og hva som skal skje underveis i behandlingsforløpet.
Slik er rekkefølgen i pasientforløpet:
Pakkeforløp for utredning og behandling i psykisk helsevern
Fra 1. januar 2019 vil alle som blir henvist til spesialisthelsetjenesten innen psykisk helsevern og får rett til nødvendig helsehjelp, bli omfattet av et pakkeforløp.
Å være en del av et pakkeforløp vil si at du som pasient får et behandlingsforløp som er helhetlig og uten unødvendig ventetid. Pakkeforløp innebærer at du som pasient skal få vite hva som skal skje – når det skal skje – og hvem som har ansvaret.
Uten unødvendig ventetid
Hva slags behandling du trenger og hvor lenge den vil vare, vet vi først når vi har blitt bedre kjent med deg. Det blir vi gjennom en basisutredning. En slik basisutredning skal som hovedregel gjøres ferdig i løpet av seks uker fra din første samtale på sykehuset. For mange vil denne utredningen være nok. Om vi trenger mer tid, skal vi sammen med deg lage en plan for videre utredning som består av flere samtaler og undersøkelser.
Forløpskoordinator
Når du er i et pakkeforløp, får du en forløpskoordinator. Forløpskoordinator vil være en kontaktperson for deg og eventuelt for dine pårørende, og kan svare på spørsmål og gi informasjon om hva som skal skje underveis i forløpet ditt. Koordinatoren skal sørge for at du unngår unødvendig venting og at det blir kontinuitet i behandlingen din.
Du er med og bestemmer
Brukermedvirkning er helt sentralt i pakkeforløpene. Helsepersonell skal involvere deg i alle avgjørelser som gjelder deg. Når du ber om hjelp, skal du få god informasjon om de ulike behandlingsalternativene og tilbudene som finnes, og som er nyttige for din tilstand, slik at du kan ta et informert valg om behandling og oppfølging.
Du skal og involveres i å lage din egen behandlingsplan. Underveis skal du kunne gi tilbakemelding, slik at behandlingen din kan justeres om nødvendig.
Hvis du opplever å ikke bli hørt eller tatt med i avgjørelser som gjelder deg, bør du ta dette opp med ansvarlige fagpersoner eller noen du har tillit til, og som kan hjelpe deg å formidle dette videre.
Rett til individuell plan
Mange har behov for flere tjenester over lang tid. Hvis du har behov for det, har du rett til en individuell plan der du i samarbeid med de som gir deg tjenestene, setter opp mål for deg, hvilke tiltak som skal til for å nå målene og hvem som har ansvaret.
Ønsker du å vite mer om pakkeforløp, kan du se på nettsidene til Helsedirektoratet, de finner du på
www.helsenorge.no