Stabiliseringsgruppe - gruppebehandling etter traume
Gruppebehandling har dokumentert god effekt på en rekke psykiske lidelser. Under ledelse av en eller flere gruppeterapeuter møtes deltakerne jevnlig for å jobbe mot mål som er viktige for dem.
Det finnes både langtids- og korttidsgrupper med ulike metoder for tilnærminger til behandlingen. Gruppeterapi kan være den sentrale behandlingsformen, som ved behov kan kombineres med andre former for behandling.
Noen grupper er rettet mot å gi kunnskap om mestring av ulike former for psykiske lidelser, for eksempel depresjon, ulike angstlidelser og bipolar lidelse (mestringsgrupper). Andre grupper legger mer vekt på samspillet mellom gruppedeltakerne og prosessen som skjer i gruppen over tid (psykoterapeutiske grupper).
Henvisning og vurdering
For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning fra fastlege eller annet helsepersonell. Spesialisthelsetjenesten vil da på bakgrunn av prioriteringsveilederen Psykisk helsevern for voksne avgjøre om du har krav på behandling.
Før du eventuelt starter i gruppebehandling er det vanlig å komme til samtale med gruppelederen i forkant. Her får du vite mer om gruppen du er søkt inn til, og behandleren får vite mer om deg og dine behov. Sammen finner dere ut om denne gruppebehandling er egnet for deg i din situasjon nå.
Stabiliseringsgruppe - gruppebehandling
Stabiliseringsgruppen er en gruppe for mennesker som har vært utsatt for skadelige traumeerfaringer.
Stabiliseringsgruppen er et gruppetilbud som fokuserer på å gi stabiliserende behandling av traumereaksjoner ved hjelp av undervisning, ferdighetstrening gjennom øvelser og hjemmearbeid.
Før deltakelse i gruppen blir du innkalt til kartlegging med gruppelederne. Dette for å avgjøre om du kan nyttiggjøre deg deltakelse i gruppen.
For å delta i gruppen må du allerede være i individuell behandling på poliklinikken. Du og din behandler skal være enig om at du kan ha nytte av behandlingstiltaket.
For å ha utbytte av gruppen bør du ha en stabil livssituasjon uten pågående livskriser hvor du bruker rusmidler, er i behov av hyppige innleggelser eller at du på noen måte er utrygg i din hverdag. Du må kunne møte til deltagelse i gruppen.
Du går i individualterapi hos din behandler samtidig som du deltar i gruppen.
Gruppen er et supplement til din ordinære behandling. Detaljer i traumeopplevelser deles ikke i gruppen, men tas opp med din behandler. Du må ha respekt for og verne om de andre gruppemedlemmenes navn og identitet ovenfor andre. Det er moralsk taushetsplikt vedrørende forhold som blir tatt opp i gruppen.
Stabiliseringsgruppen går over 20 uker og krever oppfølging av din behandler i poliklinikken.
Frekvens og varighet
Kurset går over 20 uker. Gruppen er på onsdager kl 13.00 – 15.00.
Kontakt
Kurset følger «Tilbake til Nåtid», en manual for håndtering av traumereaksjoner, utviklet på Modum Bad i 2014. Gruppemedlemmene kjøper denne boken. Du følges opp av din individualbehandler parallelt samtidig som du deltar i dette behandlingstilbudet. I gruppen arbeider du med stabiliserende teknikker/øvelser og tenkemåter knyttet til traumeproblematikk. Vi gjennomgår 20 leksjoner med fastsatt innhold etter manualen.
Dersom du har behov for å snakke om dine personlige traumeerfaringer skjer det hos din individualterapeut.
Kontakt
Jæren DPS
Gruppepoliklinikk
Oppmøtested
Hovedbygg 2.etg, inngang på sørsiden av bygget.Adresse
- I dag 08:00 - 15:00
Jæren DPS
Austbøvegen 16
4340 Bryne