Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Stabiliseringsgruppe - gruppebehandling etter traume

Gruppebehandling har dokumentert god effekt på en rekke psykiske lidelser. Under ledelse av en eller flere gruppeterapeuter møtes deltakerne jevnlig for å jobbe mot mål som er viktige for dem.

Det finnes både langtids- og korttidsgrupper med ulike metoder for tilnærminger til behandlingen. Gruppeterapi kan være den sentrale behandlingsformen, som ved behov kan kombineres med andre former for behandling.

Noen grupper er rettet mot å gi kunnskap om mestring av ulike former for psykiske lidelser, for eksempel depresjon, ulike angstlidelser og bipolar lidelse (mestringsgrupper). Andre grupper legger mer vekt på samspillet mellom gruppedeltakerne og prosessen som skjer i gruppen over tid (psykoterapeutiske grupper).

Gjennom oppveksten danner vi mønstre for hvordan vi opplever oss selv og andre. Av og til kan disse mønstrene være lite hensiktsmessige og gi oss vansker i våre forhold til andre. Gjennom gruppeterapi blir du kjent med dine mønstre og får mulighet til å jobbe med å endre dem. Du får også mulighet til å møte andre som har tilsvarende problemer og lære av deres erfaringer.

De fleste som deltar i gruppeterapi opplever at det de selv strever med, strever også andre med. De kjenner også at det er godt å uttrykke vanskelige tanker og følelser i en trygg ramme.

Samtaletemaer i gruppen er gjerne problemer forbundet med:

  • Forhold til andre mennesker
  • Intimitet og nærhet, og å dele med andre
  • Selvfølelse og nedsatt stemningsleie
  • Kommunikasjon, og å motta og akseptere kritikk eller ros

Andre temaer er sosial tilbaketrekning og isolasjon, frykt for selvhevdelse eller overdreven selvhevdelse.

I gruppen kan du føle tilhørighet, få støtte, aksept og forståelse. Du trener på å tørre å si ting til andre samtidig som du blir bedre kjent med deg selv. I møte med andre kan du få håp og inspirasjon.

Hver enkelt gruppe har eller lager seg et sett med grupperegler. Her legges det blant annet vekt på hva som skal til for at gruppen skal være et trygt sted for å utforske seg selv og hverandre.

Noen grupper arrangeres som kurs, med formidling av kunnskap om mestring av ulike psykiske lidelser. Eksempler er mestringskurs for depresjon, angstlidelser, søvnproblemer eller bipolar lidelse. Andre eksempler er gruppebasert opplæring for personer med ADHD og deres pårørende, eller stabiliseringsgruppe ved posttraumatisk stresslidelse.

Slike gruppebaserte tilbud skiller seg fra psykoterapeutiske grupper ved å ha en pedagogisk tilnærming og i mindre grad legge vekt på gruppeterapeutiske prosesser. De har imidlertid til felles at deling av erfaringer mellom gruppedeltakerne står sentralt.

I mestringsgrupper får du god og oppdatert informasjon om den aktuelle lidelsen, for eksempel depresjon eller bipolar lidelse. Deltakerne får anledning til å drøfte egne erfaringer og sammenlikne seg med hverandre. God informasjon gir et grunnlag for selvhjelp, fordi det styrker opplevelsen av å mestre. Noen mestringsgrupper inneholder også øvelser i metoder som kan være til hjelp, for eksempel trening i å håndtere angst eller teknikker for å redusere stressbelastninger.

 

Henvisning og vurdering

For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning fra fastlege eller annet helsepersonell. Spesialisthelsetjenesten vil da på bakgrunn av prioriteringsveilederen Psykisk helsevern for voksne avgjøre om du har krav på behandling.

Før du eventuelt starter i gruppebehandling er det vanlig å komme til samtale med gruppelederen i forkant. Her får du vite mer om gruppen du er søkt inn til, og behandleren får vite mer om deg og dine behov. Sammen finner dere ut om denne gruppebehandling er egnet for deg i din situasjon nå.

Stabiliseringsgruppe - gruppebehandling

Stabiliseringsgruppen er en gruppe for mennesker som har vært utsatt for skadelige traumeerfaringer.

Stabiliseringsgruppen er et gruppetilbud som fokuserer på å gi stabiliserende behandling av traumereaksjoner ved hjelp av undervisning, ferdighetstrening gjennom øvelser og hjemmearbeid.

Før deltakelse i gruppen blir du innkalt til kartlegging med gruppelederne. Dette for å avgjøre om du kan nyttiggjøre deg deltakelse i gruppen.

For å delta i gruppen må du allerede være i individuell behandling på poliklinikken. Du og din behandler skal være enig om at du kan ha nytte av behandlingstiltaket.

For å ha utbytte av gruppen bør du ha en stabil livssituasjon uten pågående livskriser hvor du bruker rusmidler, er i behov av hyppige innleggelser eller at du på noen måte er utrygg i din hverdag. Du må kunne møte til deltagelse i gruppen.

Du går i individualterapi hos din behandler samtidig som du deltar i gruppen.

Gruppen er et supplement til din ordinære behandling. Detaljer i traumeopplevelser deles ikke i gruppen, men tas opp med din behandler. Du må ha respekt for og verne om de andre gruppemedlemmenes navn og identitet ovenfor andre. Det er moralsk taushetsplikt vedrørende forhold som blir tatt opp i gruppen.

Stabiliseringsgruppen går over 20 uker og krever oppfølging av din behandler i poliklinikken.

Frekvens og varighet

Kurset går over 20 uker. Gruppen er på onsdager kl 13.00 – 15.00.

Kontakt

Marit Irene Garborg

Kristian Gunnar Hagen

Kurset følger «Tilbake til Nåtid», en manual for håndtering av traumereaksjoner, utviklet på Modum Bad i 2014. Gruppemedlemmene kjøper denne boken. Du følges opp av din individualbehandler parallelt samtidig som du deltar i dette behandlingstilbudet. I gruppen arbeider du med stabiliserende teknikker/øvelser og tenkemåter knyttet til traumeproblematikk. Vi gjennomgår 20 leksjoner med fastsatt innhold etter manualen.


Dersom du har behov for å snakke om dine personlige traumeerfaringer skjer det hos din individualterapeut.

Kontakt

Jæren DPS Gruppepoliklinikk

Kontakt Gruppepoliklinikk

Oppmøtested

Hovedbygg 2.etg, inngang på sørsiden av bygget. 

Adresse

Åpningstider
  • I dag 08:00 - 15:00
  • Mandag 08:00 - 15:00
  • Tirsdag 08:00 - 15:00
  • Onsdag 08:00 - 15:00
  • Torsdag 08:00 - 15:00
  • Fredag 08:00 - 15:00
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT
Flyfoto av en stor bygning

Jæren DPS

Austbøvegen 16

4340 Bryne

Transport

Kollektivt: Man kan ta tog til Bryne stasjon, eller buss til Bryne busstasjon. Derfra er det ca 10 å gå til Jæren DPS. 

Kart over Jæren DPS (Google Maps)


Praktisk informasjon

Pårørende er velkomne til å være med på pårørendekvelden som arrangeres hvert halvår. Utenom denne, kan dere spørre deltageren om å få være med i en eller flere samtaler med behandleren. Hvis dere ønsker det, og deltageren godtar det, kan dere få en egen samtale med behandleren. 

Åpen besøkstid. Av hensyn til andre pasienter oppfordrer vi besøkende til å forlate posten kl.21.00.


Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Passord på SMS

Du som ønsker å bruke internett blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding.

Tilgangen du får til internett varer i 24 dager før du trenger å be om nytt brukernavn og passord.

Årsaken til innlogging er krav til sikkerhet i sykehusnettverket og er samme type løsning som finnes på flyplasser og​ hotell.


​Jæren DPS har en kantine der det serveres salater, påsmurte rundstykker, drikke og kaffemat. Alt er egenprodusert. 

Kioskvarer:
Sjokolade/chips og lignende.
Tobakk/sigaretter og snus

Kantinen er åpen alle dager fra 09:00 til kl 13:40. Lørdag og søndag selges det kun kioskvarer.

Laboratoriet betjener hovedsakelig inneliggende pasienter, men tar også imot pasienter fra våre poliklinikker for prøvetaking. Det er en nær sammenheng mellom fysisk og psykisk helse. Blodprøver inngår som rutine i en grundig utredning ved innleggelse, og som oppfølging av medisinering og fysisk helse.
 
Åpningstid: mandag til fredag, kl. 08.00 - 11.00

Mattilbudet: Frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds. Matserveringen foregår i dagligstuen. Ved tilretteleggingsbehov avtales det direkte med din kontaktperson.

​Jæren DPS har et svært begrenset antall parkeringsplasser tilgjengelig for ansatte og pasienter/pårørende/gjester. Besøkende anmodes om å benytte offentlig transport til Bryne. Derfra tar det ca 10 minutt å gå til Jæren DPS.

Se oss på Google Maps

Bygg, innganger og parkeringsområder

Oversikt bygg, innganger og parkering

Oversikt bygg, innganger og parkering


Besøkende ved gruppepoliklinikk kan parkere på øvre parkeringsplass (P3) ved inngang gruppepoliklinikk. Kjør forbi hovedinngangen og du finner parkeringsplassen på oversiden (vis-a-vis Bryneheimen). De dagene det er grupper og kurs blir p-plassene fort fulle.  

Besøkende for Poliklinikk bes parkere på parkeringsplassen ved poliklinikken sin hovedinngang (P4).

Besøkende ved kurs/seminarer som ikke kan benytte offentlig transport bes bruke nedre parkeringsplass overfor barnehagen (P5). 

Andre besøkende bes parkere der hvor det er ledig for gjester (alle minus P3 og P4). 

Vi har én handikap-plass inngangene 1, 2 og 3. 

Det er 4 parkeringsplasser på P3 ved gruppepoliklinikk som kan benyttes for lading av el-bil hvis de ledige. De kan benyttes gratis av både ansatte og gjester ved JDPS.